En EuroBonus-strategi till en resa för två i business class

En steg för steg-guide hur du med en månadsbudget på 20 000 kr kan tjäna ihop tillräckligt med poäng till en resa i business class för två personer inom ett år.

Förutsättningar

Det är en sak att veta hur man tjänar EuroBonus-poäng via kort och partners, men att sätta ihop det till en fungerande strategi är inte enkelt. I denna guiden försöker vi sammanfatta en punktlista "gör så här steg för steg" hur man kan samla ihop till resa i business class för två personer inom ett år.

En bonusresa i business class "kostar" normalt 50 000 poäng per person per "leg" (dvs flygning, utresa eller hemresa) när man bokar en tur och retur-resa (bokar man en enkelresa är priset 60 000 poäng)

För två personer tur och retur behöver man alltså totalt 200 000 EuroBonus-poäng, om man betalar ordinarie poängpris. Så mycket behöver man dock inte samla ihop, mer om det längre ned.

För att kunna sätta ihop en strategi har vi gjort ett par antaganden, som man kan justera så det passar ens egen situation:

Vi antar att man har utgifter på 20 000 kr/mån för mat, kläder, nöjen och övrigt (exklusive räkningar), fördelat på: 

  • En matbudget på 8 000 kr/mån
  • Två bilar som man tankar för 1 000 kr/mån vardera
  • Övriga utgifter 10 000 kr/mån varav 2 000 kr/mån hos SAS partners

Poängstrategi

1. Val av kreditkort

Eftersom vi endast räknar med att vi har en "spend" på 20 000 kr/mån (dvs att vi handlar för 20 000 kr/mån på kortet) och inte har några andra inkomster av EuroBonus-poäng, så är SAS EuroBonus World Mastercard Premium inget alternativ då vi inte når upp till de 200 000 poäng som krävs för att få Fly Premium-förmånen som ger oss tillgång till bonusbiljetter i business class.

Vi väljer istället SAS EuroBonus American Express Elite vilket ger oss en två för en-voucher när vi spenderat 150 000 kr med kortet, och vi behöver då bara samla ihop 100 000 poäng till resan.

Kortet ger 20 EuroBonus-poäng per 100 kr man handlar för, vilket är flest av alla EuroBonus-kort som finns att välja på, och vår spend på kortet kommer totalt ge 48 000 poäng under ett år. Dessutom räknar vi med att vi skaffar kortet via en inbjudningslänk, vilket normalt ger oss 12 000 poäng (mer vid kampanj).

Är du intresserad av att skaffa kortet men har ingen inbjudningslänk? Klicka på ansökningsknappen på kortet nedan så hjälper vi dig.

Totalt kommer kortet ge oss 60 000 EuroBonus-poäng.

Högst poängintjäning

SAS EuroBonus American Express Elite

Läs mer om kortet

*Inbjudningslänk krävs för välkomstbonus

Fördelar

20 poäng per 100 kr

Upp till två st 2-för-1 vouchers per år

EuroBonus Silver-medlemskap (20 000 statusgrundande poäng per år)

Extra omfattande reseförsäkring

Betyg

Bonuskategori

Eurobonus

Välkomstbonus

12 000 poäng

Månadskostnad

400 kr

2. EuroBonus på matbudgeten

Coop har tidigare varit det självklara valet för många EuroBonus-samlare, men på grund av att samarbetet upphör den 20/6 (2023) så måste vi lägga om strategin. Hemköp finns som tur är med på SAS online shopping-sida och ger 10 poäng per 100 kr man handlar för, så med en matbudget på 8 000 kr/mån får vi 800 poäng per månad.

Detta gäller enbart om man väljer att handla mat online på Hemköp, ej i butik, men det går bra att hämta själv i butik om man vill slippa extra avgifter.

Totalt ger Hemköp oss 9 600 EuroBonus-poäng.

Annons

3. Byte av elbolag

De bästa poängen är de som trillar in utan att man behöver göra något, och de tjänster man ändå måste ha kan man lika gärna tjäna EuroBonus-poäng på. Fortum är som tur är partner med SAS och här får man 10 000 poäng som välkomstbonus samt 250 poäng per månad så länge man är kund.

Totalt ger Fortum oss 13 000 EuroBonus-poäng.

Klicka här för att teckna EuroBonus-avtal med Fortum.

4. EuroBonus från bilarna

Här kan vi tjäna poäng både varje månad när vi tankar samt som välkomstbonus om vi byter försäkringsbolag.

När vi tankar

Om man registrerar sitt EuroBonus-konto och sitt kort hos Preem så får man 2 poäng per liter man tankar för (på bemannade stationer). Vi antog att vi har två bilar som vi tankar för 1 000 kr/månad vardera och för att göra uträkningen enkel så avrundar vi kostnaden till 20 kr per liter drivmedel, vilket ger oss 200 poäng per månad.

Totalt ger Preem oss 2 400 EuroBonus-poäng.

Bilförsäkringen

Gjensidige är partner med SAS, och genom att byta försäkringsbolag till Gjensidige på båda bilarna så får man 3 000 poäng i välkomstbonus per bil.

Gjensidige ligger dessutom bra till i Konsumenternas jämförelse av bilförsäkringar.

Totalt ger detta oss 6 000 EuroBonus-poäng.

Våra bilar ger oss alltså totalt 8 400 EuroBonus-poäng.

Annons

5. Shopping hos övriga partners

Av de 10 000 kr/mån som vi räknar med i övriga utgifter som kläder, nöjen, till hemmet med mera så lägger vi minst 2 000 kr hos butiker som är partners med SAS. Då det finns väldigt många partners som ger EuroBonus-poäng vid köp så troligtvis kan man lägga mer än så, men för att det ska kännas så realistiskt som möjligt så räknar vi med 2 000 kr.

Olika partners ger också olika många poäng vid köp, en del ger runt 10-25 poäng per 100 kr och några ger 50 poäng eller mer. Man kan också köpa presentkortet ZupergiftSAS EuroBonus Shop som ger 50 poäng per 100 kr, och använda det själv för att öka sin poängintjäning.

Så vi räknar med att vi av de 2 000 kr handlar för 1 000 kr hos partners som ger 25 poäng per 100 kr, och 50 poäng per 100 kr för resterade 1 000 kr. Detta ger oss isåfall 750 poäng per månad.

Totalt ger shopping hos partners oss 9 000 EuroBonus-poäng.

Summering

Efter ett år med denna strategi har vi samlat ihop 100 000 EuroBonus-poäng och en två för en-voucher från American Express, vilket räcker till en tur och retur-resa i business class för två personer när vi reser med SAS.

De flesta poängen kräver dessutom endast en engångsinsats, det är enbart poängen från partners som kräver att man som minimum går via SAS online shopping-portal innan man handlar. Tycker man att detta är för komplicerat och kan få in poängen från punkt 2 och punkt 5 (totalt 18 600 EuroBonus-poäng) på annat vis, t.ex. om man flyger en del med SAS eller om man kan vänta några månader till på att mer poäng kommer in via kortet, så är det nästan ingen ansträngning alls att få ihop tillräckligt med poäng till en business class-resa.

Lycka till!

Skriv en kommentar

Din e-post är säker hos oss. Vi kommer inte dela den med någon och vi kommer inte skicka några oönskade mail. Vi vill bara kolla så du är en riktig person, och visa din Gravatar-bild (om du har en) med din kommentar.